2012. december 16., vasárnap

Tizenhatodik nap: narancslekvárosan

Ki evett már narancslekvárt? Elmondaná, hogy milyen az íze? Mert, hogy én már kétszer is főztem, de még nem jöttem rá...
Az első adag receptjét a neten találtam, talán a nosality oldalán. Ott azt javasolták, hogy reszeljük bele a héjját is a narancsnak, amit én jó ötletnek találtam. Megpucoltam, leturmixoltam a közel 2 kg narancsot, bele reszeltem a héjját, megspékeltem egy kis fahéjjal, kb. 0.5 kg cukorral, a lekvárkészítő por felével (2:1) és jó alaposan felforraltam. Közben már előkészítettem a tiszta és formás kis üvegeimet, amiben beleöntöttem a forró lekvárt, rá a tető és gyors fejreállítás. Azonban fogadjatok meg egy jó tanácsot: az üvegek tetejeit az üveg mellé tegyétek, mert különben ott lesz a forró üveg, tető nélkül és úgy kicsit komplikáltabb megfordítani:) Ez a lekvár kicsit olyan lett, mintha grapefruit is került volna bele, tehát olyan édeskés kesernyés. A vásáron félve árultam és sajnos két üveg lekváron kívül nem adtam el semmit, azt is pénzvisszafizetési garanciával. De: az egyik vevő felhívott, hogy kéne még neki két üveggel, így asszem nem lett rossz.
A második próbálkozásánál már csak a narancs ment bele, annyi cukorral, hogy finom legyen és a maradék lekvárkészítő por (nem tudom a nevét sajnos). Na, ez sokkal édesebb és finomabb lett, azonban elég híg, így inkább narancsszósznak felel meg. De: a férjem közölte, hogy veszélyes, mert rá lehet kattani, és az ő szájából egy lekvárral kapcsolatban ez csillagos ötöst jelent.
Mivel 3 a magyar igazság, ahogy lesz akciós vödrös narancs a Spárban, már jöhet is az újabb verzíó. Közben persze nem felejtettem el sem a narancsrózsákat, sem a szaggatott narancshéjjakat sem, így lett ingyenes, igényes és természetes kari ajándék kiegészítőm. A lekvárok ajándékba mennek és ha megkapták a "ruhájukat", rakok fel róluk képet is.
 
Narancsos díszek a neten:
 
 
 
Benedek szakasztott olyan kis sündisznó volt, mint a testvérei, akikkel együtt élt a nagy mogyoróbokor tövében. Vagy mit is mondok! Mégsem volt szakasztott olyan, mert neki egy kis fehér csillagocska nőtt a homlokán. Aggodalmaskodott is pja, anyja: "Mi lesz ebből a gyerekből?"
De nem lett semmi. Benedek nőtt, növekedett, szépen, mint a többi hét.
Múlt a nyár, jött az ősz. Dér lepte be a földet.
- Miért van ilyen hideg? - kérdezte egyszer Benedek.
- Mert jön a tél - felelte sünpapa.
Benedek lehajtotta csillagos fejecskéjét, s aztán egyszerre csak olyat kérdezett, milyet még soha sündisznócsemete nem kérdezett, mióta világ a világ:
- Papa, miért van tél?
De hát Benedek megtehette, neki csillag világolt a homlokán.
Most már sünpapán volt a sor, hogy lábaira hajtsa a fejét, ami sünéknél kétségtelenül a gondolkodás jele. Hiszen egy szülőnek mindent tudnia kell.
- Hogy miért van tél? - mondta aztán elszontyolodva. - Én sem tudom, de megkérdezzük.
Útnak indultak hát. Elöl sünpapa, sünmama, mögöttük Benedek, sorban a hét testvérével. Elmentek a nyúlhoz. A nyúl szörnyen okos nyuszi volt, fél fülét örökösen lekonyítva hordta, úgy elmélkedett magában.
- Miért van tél? - kérdezte tőle sünpapa.
A nyúlnak még a másik füle is lekonyult, úgy elgondolkozott. Ezt mondta:
- Bizonyára a szél hozza, várjatok, megkérdezem a szelet.
S mikor jött a szél, a nyúl nekiiramodott, és futott, futott, versenyt futott vele. De bizony csak szomorúan tért vissza.
- Nem tudja a szél se, csak beszél, beszél tücsköt-bogarat, telebúgta a fülem - s rázogatta keservesen tapsifülét. - Menjetek a bagolyhoz, tán az éjszaka hozza a telet, ő beszél vele.
Óriás, odvas fa mélyén lakott a bagoly. Szegény sünpapa egész álló nap kiáltozott neki, míg végre alkonyattájban meghallotta, s kijött az odújából.
- Várjatok, reggelre megmondom - dörmögte a bagoly, s elszállt. Odalent a fa aljában csak lesték, mikor tér meg. De bizony a bagoly csak a hajnali derengésben tért haza. S akkor is nagy mérgesen rájuk kiáltott:
- Hordjátok el magatokat! Alkonyattól faggatom az éjszakát, s nem válaszol, csak kápráztatja hideg csillagfényével a szemem. Menjetek a vakondhoz, hátha a nyirkos, hideg föld rejtegeti a telet. Mentek hát a vakondhoz.
Meg is lelték hamarosan.
- Kérdezd meg a földet - mondta neki sünpapa -, miért van tél.
A vakond hunyorgott néhányat, s aztán eltűnt a föld alatt. Nem is kellett valami sokat várakozni rá, jött vissza egykettőre.
- Siket a föld - mondta a vakond -, nem hallja, ha kérdezem. De ha jól meggondolom, hiába is kérdeznénk, hiszen nincs is olyan hideg idelenn. Nem, ő nem hozhatja a telet. A tél, régóta tudom, felülről jön. Menjetek a sashoz, kérdezze meg a naptól.
A sas, fészke pereméről, fél szemmel nézett le a nyüzsgő süncsaládra. Aztán meglebbentette szárnyát, s mint egy óriás felhőárnyék, elszállt fölöttük. Szállt, szállt, magasabbra, egyre magasabbra, mindig szemközt a nappal, fel a felhők fölé. S mikor már olyan magasan járt, hogy a ritka levegőben szinte vérharmatosan áradt ki csőrén a lehelet, belekiabálta a tűző-forró napkorongba:
- Miért van tél?!
De a vére úgy dobolt a dobhártyáján, hogy nem értette a feleletet.
Odalent azalatt nagy hirtelen beállt a fagy. A süncsalád pedig beiszkolt a mogyoróbokor aljára, és beásta magát a puha levelek alá. Álomra hajtotta fejét sünmama és sünpapa és a hét testvér. Benedek még morgott ugyan egyet-kettőt magában, hiszen azért volt csillagos, de aztán ő is elálmosodott és elaludt. És aludt, aludt, aludt, ki tudja, meddig aludt.
Arra ébredt, hogy megpercen körülötte az avar. Fölemelte orrocskáját, és nyomban vidámító jó szagokat érzett, erjedő, tavaszi szagokat. S ahogy figyelmesebben körülnézett, látta, hogy apró hóvirágocskák nyomkodják szét körülötte az avart, onnan a percegés. Kidugta a fejét a vackából, s akkor eszébe jutott, amivel elaludt: miért van tél?
Iramodott egyet, mert a lábacskái bizony meggémberedtek, s a mogyoró szélénél szembetalálta magát egy kis hóvirággal, az már ki is dugta az avar alól a fejecskéjét. Benedek megszagolgatta, s akkor ezt dünnyögte magában: "Azért van tél, hogy eljöhessen a tavasz!"
- Hogyan? Mit is mondtam? - riadt fel egyszerre. - Hm, még lehet, hogy igazam is van!
De szégyenkezve érezte, hogy ő már egy telet megért komoly, felnőtt sün, és nem illik neki ilyen gyermekes dolgokkal foglalkoznia.
Hogy miért van tél? Nem is gondolt rá soha többé!

Read more:
http://www.operencia.com/gyermekoldalak/magyar-irodalom/mesek-toertenetek/teli-mesek/635-lengyel-balazs-a-csillagos-suen#ixzz2DLD2cLdE
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése