2016. január 15., péntek

Vállalkoznál? itt van néhány jó tanács


Nem is olyan régen a munkatársaim.hu megkeresett, hogy induljak a pályázatukon, amit itt https://www.munkatarsaim.hu/  olvashattok! Nem tudom, hogy miként és hogyan találtak rám, de mindenesetre nem hagyott nyugodni a gondolat és azóta, hogy először elolvastam a felhívást, azon kattog a kis agyam (tesóm ne röhögj, nekem is van olyan, anatómia órán legalábbis azt mondták), hogy én hogyan és milyen írással tudnék csatlakozni ehhez a pályázathoz.

Adott ugyebár, hogy én már nem alkalmazottként tevékenykedem, így azt gondoltam, hogy ebbe a körbe akkor én már nem férek bele, de aztán a kedves kapcsolattartó Mariannal lebeszéltük, hogy szívesen fogadnak írásokat vállalkozóktól is, így most belevágok!

Úgy döntöttem, hogy az én bejegyzésem segítő szándékkal jön létre, mondhatni egy kezdő vállalkozó tanácsai kezdő vállalkozóknak. Hah, hallom a vérükben is vállalkozók kacaját, hogy mit tudhat ez a fruska, amitől most itt „okoskodhatna”, de úgy gondolom, hogy az én tapasztalataim még épp elég frissek ahhoz, hogy tanulni vagy okulni lehessen belőlük.

A történetem ugyebár 2014. november közepén kezdődött, amikor is elküldtek a munkahelyemről minden indok nélkül és újra kellett gondolni, hogy mit is kezdjek magammal?!  Kettő darab gyermek boldog tulajdonosaként, egy reggeltől-estig dolgozó apuka mellett olyan helyet kellett volna találnom, ahol a család nem sérül és amit esetleg még élvezek is, mert sajnos én olyan ember vagyok, aki szeretné szeretni azt, ami szinte az egész napját kitölti.  Mivel akkor nekem már mondhatni beindult a kézműves karrierem, az AgnesSdesign oldalra (https://www.facebook.com/agnessdesing)  sorba jöttek a rendelések, eszem ágába sem volt ezt feladni, mert az alkotás felszabadító és stresszoldó hatásáról az említett kettő darab gyermek és egy férj mellett nem voltam hajlandó lemondani, így néhány hónapnyi vívódás után arra jutottunk, hogy ezzel fogok foglalkozni főállásként. Viszont azt tudtam, hogy otthon, a négy fal között, nekem nem lesz jó! Társas lény vagyok, szükségem van az emberekre magam körül és egyébként is azt éreztem, hogy „házi robotba” kezdek átmenni, ami nem volt álmaim netovábbja, főként, hogy egyrészt a házimunka egy nőnek kötelessége, de senki nem veszi észre és senki nem tartja tiszteletben, másrészt engem sajnos nem abból a női fából faragtak, akinek az önmegvalósítás csúcsa lenne otthon lenni napi 24-ben. Szóval arra jutottunk a férjemmel, hogy műhelyem lesz, meg boltom, meg kávézóm! Nagyképűen hangzik, mi? Hát, nem az egyszerűbb utat választottam, az biztos!

Az ötlet szerintem egyedülálló, legalábbis még csak hasonlóval sem találkoztam: kézműves kávézót fogok nyitni! Városunkban eddig nem volt kávézó, igény viszont volt rá, de magában egy ilyen kis városban nem képes fennmaradni a vállalkozás, ezért összegyűjtöttem jó néhány ügyes kezű alkotót, így lett kézműves bolt is, meg persze itt lett a műhelyem is, hogy az alkotásról se kelljen lemondanom, meg hogy felszabaduljon végre az ebédlőasztal! Bővebben: https://www.facebook.com/kedvespottyos


Anyagilag nem voltunk eleresztve, nagyon nem…

És itt jön az első és legfontosabb jó tanácsom: pénz, vagyis sok pénz nélkül soha ne kezdj bele egy vállalkozásba, legalábbis egy ilyen nagy volumenűbe, mint én!!! Ezt a saját bőrömön kellett megtapasztalnom sajnos, ugyanis nagyon kevés pénzzel vágtunk neki a dolognak, mert azt gondoltuk, hogy az én kreativitásommal és ötleteimmel majd mennyit megspórolunk! Nos, ez így is lett, csak közben nem számoltunk azzal, hogy a felújításokat végző szakemberek annyit kérnek, hogy a képükről nem sül le a bőr, mert persze számla nélkül olcsóbb lesz! Haha, ne higgy nekik! Feltétlenül kérj árajánlatot több helyről is és a legjobbal köss szerződést, mert az utolsó pillanatban leakasztott szerelő még drágább lesz, hidd el!

Találj egy jó fej főbérlőt, ha nincs saját ingatlanod a célra és már az elején egyezzetek meg abban, hogy mit lehet és mit nem és ez legyen írásban is rögzítve!

A munkafolyamatnak légy részese, mert a mi festőink például tök jól tudtak napot lopni, aztán mikor már közölték, hogy kell nekik még egy nap, akkor már reggeltől estig ott voltunk velük és láss csodát, be is fejezték! Nálam a karakánság itt elmaradt sajnos és utána, amikor 3-4 napig csak az ő mocskukat takarítottuk, mert az óriási összegbe, amit elkértek nem fért bele, hogy lefóliázzák a helyet, akkor valószínűleg egész nap csuklott az anyukájuk, de azzal sajnos nekem sem időm, sem pénzem nem lett több…  Szóval ha felújítási munkálat van, mert olyan a projekt, alaposan járj utána, hogy kire bízod, különben nem leszel boldog, ha fizetni kell! Persze, ha van egy ügyes férj a háznál vagy egy ügyes rokon, aki megoldja ezt neked, máris spóroltál egy csomó pénzt! A mi esetünkben sajnos egyik sem volt kéznél, én magam meg falfestést, parkettázást, gipszkartonozást, vízszerelést, villanyszerelést és egyebeket nem tudok megoldani, így a kevéske pénzünk nagy részét vitték is a szakik. Viszont a bútorok festését már nem bíztam idegen kezekre, így „festő partyt” szerveztem, ahová meghívtam a kedveslelkesésügyes barátnőimet, akikkel közösen, némi alkohol és sok-sok pletyka közepette együtt lefestettük az összes bútort! Ezzel rengeteg időt és pénzt tudtam megspórolni, de ezenkívül közelebb hozott minket egymáshoz, örömmel és szeretettel alkottunk, azóta is segítjük egymást, én pedig nekik hála nem kapta idegösszeropit a végére! Köszi Csajok, örök hálám nektek!!!

Légy kreatív: én nagyon tudtam, hogy olyan kézműves kávézót akarok nyitni, ami kellően eklektikus, tele újragondolt bútorokkal, egyedi és különleges megoldásokkal, így mondhatni fél évig csak ezen agyaltam, hogy mit és hogyan akarok majd! Ennek ellenére a projekt közepén lefagytam, így a falat például kétszer kellett átkenni, mert nem tudtam, hogy mit akarok:)


Fontos, de nagyon, hogy még mielőtt bármibe belevágnál, keresd meg az illetékes szerveket, hogy mik az elvárásaik, mire figyelj például a felújításnál?! Nálunk nagyon kedves és segítőkészek voltak például az Ántsz-nél, de nem voltunk elég alaposak, így amikor kijöttek, sajnos kiderült, hogy néhány dolog hiányzik, amit egy megadott határideig pótolnunk kell! Szerintem tévhit, legalábbis errefelé, hogy azonnal büntetnek és addig mennek, amíg nem találnak valamit, mert a helyiek nagyon segítőkészek és nem az a céljuk, hogy azonnal bezárassanak, ha látják rajtad, hogy együttműködő vagy és mondjuk nem betonkeverőben forgatod a gyros húst. Viszont a külön kézmosót és a 28 oldalas kötelező hatástanulmányt a tisztítószer mellé soha nem fogom megérteni…

A működési engedély kiváltása már nem volt ilyen mókás… Mikor már majdnem kész voltunk mindennel, bementem, hogy kikérjem a papírokat, hogy nyithassak minél előbb. Azonban kiderült, hogy parkoló használati díjat kell fizetnünk, amiről előtte sohasem hallottunk és amiért cserébe nem kapunk semmit, de minden maradék pénzünket viszi majd! Ráadásul, mivel a közelben van iskola és óvoda is, ezért alkoholt csak bizonyos időben árulhatunk (hétköznap 17 óra után, mi meg 18 óráig vagyunk nyitva). Nem akartam nagyon, de így például nem sok értelme van forralt borral szórakozni, mert nem fogyna el. Velük nagyon nyögve nyelős volt az ügyintézés, jó pár agysejtem oda lett, de végül hosszas huza-vona után végül megkaptam az ideiglenes engedélyt, bár az alkohol árusítás lehetősége miatt a rendőrségnek és a vám és pénzügyőrségnek is kellett engedélyezni a kávézómat! Nem is tudom, mi lett volna, ha kocsmát akarok???? Nyitás után aztán az összes szervezet megjelent és jegyzőkönyveztek, csak hogy érezzük a törődést, de még egyszer hangsúlyoznám, nagyon segítőkészek voltak!

Fontos, hogy találj egy jó könyvelőt, ha te nem vagy az, mert bizony nagyon kell figyelni mindenre, ha nem akarsz ejnye-bejnyét! Legyen mindenről szerződés, a jelenlétik pontosan legyenek kitöltve, mindenki időben legyen bejelentve,  legyenek meg a számlák ésatöbbi! Ez egy művészléleknek ez igazán embert próbáló feladat, bevallom, nekem ezért nagy szükségem is  van a könyvelőimreJ

Én amúgy az egészet a helyi NAV-nál kezdtem, ahol szintén nagyon segítőkészek voltak, ahogy az okmányirodában is!

A második utam a Munkaügyi Hivatalba vezetett, ahol két pályázattal is segítik a vállalkozást indítókat! Én az egyiket meg is nyertem, így 6 hónapon keresztül havi 105000 Ft-ot utalnak a járulékaim kifizetésére, ami óriási segítség az indulásnál!

Attól függ, hogy mivel szeretnél foglalkozni, jó lehet, ha hasonló területen vannak ismerőseid, mert sok ötlettel és tanáccsal tudnak neked segíteni! Nekem nagy szerencsém van, mert két vendéglátós és egy boltos ismerősöm is támogatta az ötletemet, így sok mindenben segítettek nekem! Nekik hála lett például könyvelőm, szerződésem a Brendoval és a Coca-Colával, de emellett még sok jó tanácsot is adtak, amiért nagyon hálás vagyok Nekik!

Spórolásképp legyen az egyik kedvenc hobbim a Bolhapiacok bejárkálása lett, ahol nagyon jó dolgokat, nagyon jó áron sikerült megszerezni! Facebookon is sok mindent találtam, mert kiírtam mit keresek és ha volt valakinek, rám írt! Ő is jól járt és én isJ Valami csoda folytán nem csak festős, de adakozós barátaim is voltak, így bútorokat is kaptam, mert nekik már nem kellett, nekem meg jól jött! Így például nem is töltöttem órákat a Vaterán, mert szerencsére sok mindent be tudtam itthon szerezni.

Viszont a netem sokat olvasgattam, ötleteket böngésztem, hangolódtam, így mindenkinek azt javaslom, hogy szánjon időt az olvasásra, mert mások példájából is sokat lehet tanulni és tévhit, hogy ebben az országban csak irigy és rossz indulatú emberek élnek, mert én sok nagyon kedves emberrel ismerkedhettem meg!!!

Sikerült kedves alkotókat, termelőket is találnom, akikkel bizományos alapon bizniszelünk és nagyon megértőek, ha nem tudok fizetni, mert sajnos ez is előfordulhat…

Ha alkalmazottat is keresel, előre szólók, nagyon nehéz igazán jó embert találni! Bár sokan keresnek munkát, nekik az csak egy munka lesz valószínűleg, neked viszont az életed, így jól gondold meg, hogy kivel szeretnél együtt dolgozni! Nekem szerencsére sikerült két fantasztikus lányt találnom, akik már nyitás előtt ott voltak velem, együtt festettünk, takarítottunk és úgy érzem, hogy megbízhatom bennük, mert ők is szeretik a Pöttyöst!

Vállalkozó az legyen szerintem, akinek nem derogál a munka! Én takarítok, alkotok, árut rendelek, kiszolgálok, mosogatok, szemetet pakolok, feladatot osztok, ötletelek, foglalkozást vezetek és még hosszasan sorolhatnám, így mondhatni, mindenes vagyok a saját vállalkozásomban, de nem bánom egy percig sem! Így vagyok benne igazán, így tudom, hogy mi zajlik benne valójában?! Viszont ez egy örökké tartó tanulási folyamat, ami azért nem egyszerű, így szükség van az akaratra és az elszántságra!

Vezetőként is inkább arra törekszem, hogy olyan munkahelyet teremtsek, ahol jó dolgozni! Voltak már negatív tapasztalataim, de azt sem szabad elfelejtenem, hogy ez egy munkahely és nem buli, így a feladatokat el kell végezni! Lehetőséget adok arra például, hogy ők beszéljék meg egymás között a heti beosztásukat, de elvárom, hogy szóljanak, ha valami már fogyóban van! Nálunk a vevőknek is van joga „beleszólni” a működésbe, mindig meghallgatjuk a javaslataikat, de azért a lehetetlent kellő kreativitással sem lehet kivitelezni.

Egy barátnőm azt mondta, hogy én kötél nélkül szeretek beleugrani a 200 méteres szakadékba és az az igazság, hogy tényleg így van… De ez nem egy jó vállalkozói hozzáállás, így mielőtt belevágnátok bármibe is, alaposan járjatok utána mindennek és jól átgondolva kezdjétek az ötletet kivitelezni!

A marketing nagyon fontos, mert nekünk 3 hónapos fennállásunk után is van helyi vevőnk, aki rácsodálkozik a PöttyösreJ Ezzel kapcsolatban számtalan ötletem van, de egyenlőre még várjuk, hogy erre is jusson a keretből, mert sajnos ennek is ára van….

Sajnos a pénzügyeidet hiába tervezed, lesznek váratlan, gyomorforgató kiadásaid! A legszerencsésebb, ha úgy tudsz elindulni, ha marad bőven tartalékod, mert sajnos a hír igaz: a vállalkozások nagy százaléka hónapokig, olykor évekig nem termel hasznot! Ilyenkor derül ki, ha van egy munkahelyed, az óriási nagy előnye, hogy ott általában minden hónapban van kiszámítható bevételed, tehát fizetésed, míg vállalkozóként este még örülsz a bevételnek, majd másnap kifizeted és még kevés is lesz! Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy neki 4 év kellett, mire pluszt termelt a boltja… Upsz, én nem tervezek addig várni! Imádom a boltocskámat, életem legjobb munkája, egy igazi csoda, de akinek családja és lakáshitele is van, illetve hiányt szenved a multi milliomos nagybácsikból, az nem várhat éveket! Ha nagyon nem indul be piciny városunkban a Kedves Pöttyös, akkor össze kell pakolni és elvinni mondjuk Egerbe vagy Budapestre, ahol valószínűleg értő közönségre találna! De egyenlőre nem tervezünk ilyet, szeretjük, hogy szinte mindenkit ismerünk, aki betér a boltba, mert így nagyon otthonos és barátságos az egész!!!

Summa summárum: ha van egy jó ötleted, vágj bele, de tölts időt azzal, hogy mindennek utánajársz, felméred a piaci igényeket, matekolsz, nem egy, hanem erre épülve van vagy száz ötleted is, tanulsz, hangosan gondolkodsz és nem felejted el, hogy azt a régi dalt, hogy egyedül nem megy… Én sehol sem lennék a családom és a barátaim nélkül, akik a mai napig ott várnak a szakadékban és mindig visszalöknek, ha úgy látják, bajban vagyok! Bár anyagilag még nem érte meg az önállóság, de a szabadság, ami ezzel jár, az megfizethetetlen! nem mondom, ha ez nem jön be, nem biztos, hogy újra kezdem, de egyenlőre azt mondom, hogy a bátornak lenni néha szuper dolog, ezért ha pont egy löketre lenne szükséged, akkor tőlem most megkapod, indulj el, hajrá!!!!
És ami még fontos lehet: soha, de soha ne ülj bele az ötletedbe! Járjon az agyad mindig, fejlődj vele együtt és érj el magasabb csúcsokat!

Köszönöm a pályázatra való meghívást, remélem a segítségetekre voltam az írásommal!
https://www.munkatarsaim.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése