2011. március 8., kedd

Hagyományos tojásfestés

A főiskolán tanultakat, illetve Chabrecsek Terézia: Tojásfestés 2. című könyvéből vannak.

Leírom a berzselés, maratás, viaszos technikákat és figyelmetekbe ajánlom majd a márványozás technikáját. Ha gyerekekkel dolgozol, kérlek, mutasd meg nekik a hagyományos mintákat és tanítsd meg ezeket a módszereket, mert nem szabad hagyni, hogy ezek az értékek elveszenek!
Élőben is meg lehet nézni ezeket és ki is próbálhatod pl.: a matyó húsvéton, ahol a matyó asszonyok úgy festik a matyórózsás tojásokat, hogy azt el sem hiszed!

Berzselés: a berzseléshez szükséged lesz egy szép formájú, kis méretű levélre (ahogy tetszik, annyi és olyan), nejlon harisnyára és kész festőlére. Nagyanyáink a hagyma héjját összegyűjtötték, lábosba tették és a tojással együtt felforralták, majd hagyták kihűlni. A berzselés nagyon egyszerű, már kész főtt tojást használj hozzá. A tojásra ráteszed a levelet, rásimítod, majd becsomagolod a harisnyába és jó sokáig állni hagyod. Pár óra múlva leveheted a harisnyát és a levelet és ha ügyes voltál, a levél mintája ott lesz a tojásodon! nagyon jól mutat, de nem könnyű megoldani, legalábbis nekem...

Maratás: nekem ez a kedvencem, így minden húsvétkor ezt veszem elő. Szükséged lesz: festett tojásokra, ecetre és fogpiszkálóra (vagy bármire, amierre a célra alkalmas). A fogpiszkálót belemártod az ecetbe és a festett tojáson elkezded megrajzolni vele a mintát- Többször át kell húzni a vonalat, hogy az ecet lemarhassa a festéket. Ezt a kisebbek is szeretik, így minden korosztály kipróbálhatja.

Karcolás: a karcolás is hasonlóképpen működik, csak ott ecet és fogpiszkáló helyett egy tűvel kapirgáljátok le a festéket.

Márványozás: a hobby boltokban lehet kapni márványozó festéket. nem nagy kunszt, de érdekes lehet, ahogy a színek keverednek és a tojásra ragadnak. Ehhez kifújt tojást használj, amit egy hurkapálcikára felhúzol. Egy tálba tegyél vizet, majd a festékeket hintsd a tetejére. A tojást ezen a festékes vízfelületen kell megforgatni és így kaptok szép, színes tojásokat. Ez hungarocell tojásokon is jól mutat.

Batikolás, viaszolás, írókázás: ez talán a legszebb és a legnehezebb technika is egyben. Már lehet kapni külön erre a célra elkészített írókákat a hobby boltokban, de te magad is készíthetsz. Egy fén csíkot (gyógykenőcsös tubus pl) tölcsér formára feltekersz, hogy az alja lyukas legyen. Ezt két bot közé rögzíted és kész is az íróka. Forró, felolvasztott viaszt kell használni hozzá, amit akár egy mécsessel is melegíthetsz alulról. Az írókát a viszba mártod és és ezzel rajzolod fel a mintát a tojásra. Ha kész, beleteszed a festőlébe és állni hagyod. (a festőlé már ne legyen meleg, mert akkor leolvad a viasz!) Pár óra múlva vedd ki a tojásokat, a viszaszt kapard le a tetejéről és gyönyörű tojást kapsz! A batikolás úgy történik, hogy az így elkészített tojásra újabb mintákat teszel, miközben a korábbiakat viasszal feded be. Egy sötétebb színű festőlébe teszed és várod az eredményt. Ez a legszebb, de a legmacerásabb is!

Saját alkotás: a gyerekek legjobban talán azt szeretik, ha ők maguk festhetik meg a tojást pl.: temperával.

A tojásokat díszítheted még szalvétatechnikával vagy zsinórozással is, de egy-egy húsvéti rendezvényen a tojáspatkolás és a gravírozás technikáját is ellesheted!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket és sok locsolkodót kívánok mindenkinek!

Megfordítani nem sikerült....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése