2010. november 8., hétfő

Fessünk másképp!


Ötletek, hogy érdekesebb legyen a festés


Festés ujjal: a gyermekek a különböző színű festékekbe mártják az ujjukat és így hagynak nyomot a papíron. Érdekesebbé tehetjük a képeket egy kis fantáziával, ha az ujj és kézlenyomatokat tovább gondolva kiegészítjük rajzokkal, mintákkal stb.

Festés szivaccsal: a festékbe szivacsot mártogatunk és így hagyunk nyomot a papíron. Különböző méretű és mintájú szivacsokat használjunk, de más anyagokat is használhatunk a nyomdázáshoz pl.: lufi, kefe stb.

Szitáló festés: egy fogkefét a festékbe mártunk és a szitához dörzsölve a festék nyomot hagy a papíron. Hasonlóan érdekes műanyag gyümölcs centrifugába papírt tenni, amire festék foltokat teszünk. Ahogy megpörgetjük, a színek összekeverednek. Ez a két feladat nagyon jó gyakorlata a színkeverésnek, így megtanulhatják a gyerekek, hogy az alap színekből, miként keletkeznek egyéb színek.

Festékkel varázsolni: három pohár van az asztalon. Az egyikbe piros festék, a másikba sárga, a harmadik üres. Azt mondjuk a gyerekekkel, hogy „csiribí-csiribá, piros és sárga keveredjen össze. A gyermek el fog csodálkozni az eredményen.

Tarka lábak: a gyermekek talpát vagy kezét befestjük és pl.: egy fehér tapéta csíkon nyomot hagynak. Ezzel díszíthetjük a csoportot vagy az intézményt. De a két talp lenyomat megfelel a pillangó szárnyainak is és még kitudja mit lehet kihozni belőlük?

Golyóképek: egy papír tálcára festék pöttyöket teszünk. Egy golyót elkezdünk a dobozban mozgatni, ami összekeveri a színeket.

Süti gyurma: a só-liszt gyurmát helyettesíthetjük egyszerű linzer tésztával. A tésztát ételfestékkel színezhetjük. Ezt a gyermek ugyanúgy formázhatja, de sütés után el is fogyaszthatja a művét. Nagyon szórakoztató munka, kellemes eredménnyel. A marcipánból is lehet gyurmázni, de ez már valamivel költségesebb technika.

Tészta nyaklánc: a különböző csőtésztákat a gyerekek egy madzagra fűznek, így készül a nyaklánc. Azonban a fonal végére kössünk egy fogpiszkálót, hogy könnyebb legyen a fűzés.

Rajzolni a falra: a kreatív hobby boltokban lehet kapni olyan fekete öntapadós tapétát, amire krétával lehet rajzolni. Ha kijelölünk egy falrészt, ahová felragasztjuk a tapétát és amire rajzolhatnak a gyerekek, nagyon fogják élvezni. De ha erre nincs pénzünk, az is elég, ha egy nagy csomagolópapírt ragasztunk a falra és arra rajzolnak a gyerekek. Még érdekesebb, ha a szék vagy az asztal alá ragsztunk egy papírt és a gyerekeknek "freskót" kell készíteni. Így kipróbálhatják, hogy milyen volt Michelangelonak festeni.

Kicsi vagyok- nagyra növök: az intézmény falát díszíthetjük ezzel a játékos magasságmérővel. 2-4-6 stb. éves gyermekeket a falhoz állítjuk, körbe rajzoljuk és a falra felírjuk, hogy hány éves volt az illető. Az így készült rajzokat díszíthetjük, „felöltöztethetjük” és a gyermekek oda állva megnézhetik, hogy mennyit kell még nőni, hogy pl.: iskolások legyenek.

Festés borotvahabbal: az interneten láttam, hogy borotvahabbal is lehet ma már festeni. A lényege valami olyasmi, hogy a borotvahab tetejére festék pöttyöket teszünk és egy hurkapálcikával összekeverjük, majd a tetejére rányomunk egy lapot és készen is van a kép. Ettől egyszerűbb, amikor a kettéhajtott papír egyik oldalát befestjük, összenyomjuk a két lapot és érdekes ábrákat kapunk. Használjatok tűz, víz, föld színeket és nagyon szép képeket kaptok majd.

Szaladó festék: biztosan mindenki csinált ilyet gyermekkorában, hogy bevizezte a lapot és festék pöttyöket rakott rá. A festék pedig olyan volt, mintha szaladna. Az így kapott mintákat vágd ki és abból szerkesszenek a gyermekek képeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése